PLASTIČNA HIRURGIJA

Plastična hirurgija predstavlja granu medicine koja se bavi hirurgijom urodjenih anomalija, tumora kože (benigne i maligne prirode), pigmentnih promena (mladeži), povredama svih regija bez ili sa rekonstrukcijom delova tela vraćajući im maksimalnu moguću funkcionalnost i normalan izgled. Iako je estetska hirurgija najpoznatiji oblik plastične hirurgije, plastična hirurgija nije nužno i estetska hirurgija, odnosno ona uključuje mnoge tipove rekonstruktivnih zahvata i saniranja opekotina.

Mladeži

Opšte je rašireno mišljenje da mladeže ne treba uklanjati, što je zabluda demantovana svremenim metodama i iskustvom lekara. Mladeže koji pokazuju određene promene (asimetriju, nejasne ivice, promenu boje i veličine) potrebno je ukloniti. Prisustvo subjektivnih tegoba u smisu peckanja, bola treba ozbiljno shvatiti i otići na pregled. Mladeži se takođe odstranjuju i iz estetskih razloga, nakon čega osoba može da stekne dodatno samopouzdanje. Takođe, uklanjanjem mladeža postajemo bezbedniji jer se eliminiše svaka mogućnost da obolite od zloćudnog tumora kože. Važno je da se sve sumljive promene što pre prijave lekaru, jer će on pažljivo pregledati mladeže a one sumljive posmatraće i posebnom lupom ili dermoskopom. Pregled je potpuno bezbolan i kratko traje a daje vrlo pouzdane pokazatelje.

Hirurškom metodom se vrši eliptična ekscizija (isecanje) sa minimalnim rezom u lokalnoj anesteziji. Procedura traje oko 20 minuta. Kada se mladež odstrani obavezno se šalje na histopatološki pregled u cilju maksimalne zdravstvene bezbednosti pacijenta. Konci se skidaju nakon 7 do 10 dana.

Tumori kože
tumor kože smederevo

Tumori kože su promene na koži koje se manifestuju kao uvećanja ćelijske mase tkiva. U preko 90% slučajeva se pojavljuju na delovima kože koji su prekomerno izloženi sunčevom svetlu ili ultraljubičastom zračenju. Veliki je broj kožnih promena a jedna od podela je na urođene i stečene. Druga, ona koja pacijenta u suštini najviše zanima je, tumori kože koji ugrožavaju i tumori kože koji ne ugrožavaju život pacijenta. Ako se ovoj drugoj podeli doda “nešto između” i posebna grupa – Nevusi (mladeži), dobijemo jednu od najčešće korišćenih klasifikacija. (1) Maligni, (2) Premaligni (Prekanceroze), (3) Benigni (4) Nevusi (mladeži).

Prisutna je i podela prema hirurškom pristupu lečenju. Benigni tumori kože (nevusi, atheromi, lipomi…), maligni tumori kože (bazocelularni karcinom, planocelularni karcinom, melanom …), maligni i benigni tumori mekih tkiva i angiomi (haemangioma, lymphangioma…)

Benigni tumori kože se najčešće pojavljuje (u preko 90 % slučajeva) na površinama koje su često izložene suncu ili ultraljubičastom zračenju. Maligni tumori kože se najčešće pojavljuje na leđima kod muškaraca i nogama kod žena. Drugi faktori rizika uključuju genetsku sklonost i prekomerno izlaganje rendgenskom zračenju ili nekim drugim vrstama zračenja. Izloženost arsenu, koji može biti prisutan u herbicidima još je jedan faktor rizika za razvoj raka kože. Tumori kože su češći kod osoba svetle kože, plavih ili zelenih očiju, plavokosih ili riđokosih..

Estetske korekcije lica

Hirurškom procedurom poznatijom kao face lifting se uklanjaju ili ublažavaju vidljivi znaci starenja na licu i vratu. Korekcijom opuštene kože i potkožnog tkiva lica i vrata postiže se mladalačkiji i svežiji izgled. U procesu biološkog starenja koža postepeno gubi elastičnost, a potkožno tkivo svoju debljinu i jedrinu. To nameće potrebu ne samo podizanja i zatezanja kože, već i obnavljanje punoće potkožnog tkiva.

Estetske korekcije ušiju

Korekcija deformiteta ušnih školjki predstavlja stalni izazov u plastičnoj hirurgiji zbog njihovog specifičnog izgleda i položaja. Od urođenih deformiteta najčešće su tzv. klempave uši, koje se odlikuju izmenjenom anatomskom građom i pozicijom u odnosu na glavu. U slučajevima delimične ili potpune nerazvijenosti ušnih školjki moguća je njihova rekonstrukcija uz korišćenje sopstvenog tkiva. Stečeni deformiteti su obično posledica povreda, operacija ili infekcija.

Estetske korekcije kapaka

Intervencije na kapcima se preduzimaju u cilju poboljšanja njihovog izgleda. Promene na kapcima se ne mogu posmatrati nezavisno od promena na okolnim strukturama lica. To nameće potrebu čestog kombinovanja ove intervencije sa drugim procedurama na licu radi postizanja harmoničnijih estetskih rezultata.

Estetske korekcije stomaka

Zatezanje kože stomaka se postiže odstranjivanjem viška kože i potkožnog tkiva sa srednjeg i donjeg dela stomaka. Najčešće se izvodi kod žena kod kojih je tokom trudnoće došlo do rastezanja ne samo kože već i mišića prednjeg trbušnog zida. Intervencija je pogodna za osobe oba pola koje imaju opuštenu kožu stomaka nakon značajnog gubitka telesne težine.

Estetske korekcije ožiljaka

Svako narušavanje kontinuiteta kože traumatskom ozledom ili hirurškom intervencijom ima za posledicu stvaranje ožiljaka. Na izgled ožiljaka utiču brojni faktori. Na prvom mestu je individualna sklonost, tj. genetska predispozicija, a takođe je važna lokalizacija ožiljaka, vrsta i obim povrede kože.

Ožiljci mogu izazvati funkcionalne i estetske probleme.

Ukoliko ožiljci izazivaju funkcionalne smetnje ili ograničenja neophodna je njihova korekcija. Nekada su ožiljci tanki, meki, u ravni kože, te kao takvi estetski neuočljivi i prihvatljivi. Kozmetski problemi sa ožiljcima se uglavnom vezuju za tzv. patološke forme ožiljaka, hipertrofične i keloidne. Takvi ožiljci su obično iznad ravni kože, grubi, ružičasti, ponekad bolni i uvek estetski uočljivi.

Korekcija ožiljaka može biti više ili manje uspešna. Ožiljci se mogu ublažiti do estetski prihvatljivog izgleda, ali nikako „izbrisati“.

Hirurška korekcija podrazumeva odstranjivanje postojećeg ožiljka uz atraumatsko rukovanje tkivom, primenu adekvatnih konaca i pozicioniranje ožiljka u odnosu na sile rastezanja kože. I pored svih preduzetih mera mogu se ponovo formirati estetski neprihvatljivi ožiljci.

Kod korekcije keloidnih ožiljaka, nakon odstranjivanja se savetuje lokalno ubrizgavanje kortikosteroidnih preparata u cilju ograničavanja fibrozne tkivne reakcije i sprečavanja ponovne pojave keloida. U primeni su i brojni preparati za tretman ožiljaka kao i silikonski flasteri.

oziljci smederevo
Estetske korekcije dojki

*Uvećanje dojki – Ubacivanjem proteze ispod dojki postiže se njihovo uvećanje, a time poboljšava njihov izgled i oblik. Podesni kandidati za ovu intervenciju su žene sa urođeno nerazvijenim i malim dojkama, nejednakim ili smanjenim i opuštenim dojkama nakon trudnoće ili dojenja. Pre ove intervencije potrebno je uraditi dijagnostiku isključivanja patoloških promena u tkvu dojki.

*Podizanje dojki – Podizanjem opuštenih dojki koriguje se njihov izgled i oblik. Opuštanje dojki je posledica više faktora, najčešće trudnoće i dojenja, a neretko naglog gubitka telesne težine, hormonskog disbalansa ili jednostavno biološkog starenja.

*Smanjivanje dojki – Smanjivanje dojki se postiže odstranjivanjem procenjenog viška kože i tkiva u cilju oblikovanja manjih dojki. Uvećane dojke su zbog težine najčešće i opuštene, te se istovremeno uz smanjivanje vrši i njihovo podizanje.

*Rekonstrukcija dojki – Rekonstrukcija dojki podrazumeva oblikovanje novih dojki najčešće nakon njihovog odstranjivanja zbog tumora. Ova intervencija se primenjuje i u slučajevima urođeno nerazvijenih dojki.

Dojke za ženu predstavljaju osnovni simbol materinstva. Gubitak dojki zbog tumora značajno narušava telo žene sa negativnim posledicama na njenu emocionalnu stabilnost i socijalnu komunikaciju. Pored tog postojećeg telesnog deformiteta, žena se svakodnevno suočava sa stvarnošću prirode bolesti i njenim neizvesnim tokom.

Urastanje noktiju

Urastao nokat je stanje u kome ivice nokatne ploče zalaze u okolno meko tkivo usled čega dolazi do oticanja , crvenila i bola. Urastanje nokta se javlja na bilo kom prstu, a najčešće na palcu stopala. Ometa hodanje jer i najmanji pritisak na nokatnu ploču izaziva bol.

Trajno rešenje problema je u hirurškoj intervenciji pri kojoj se uklanja samo deo matriksa nokta, a ostavlja centralni deo nokatne ploče. Intervencija se obavlja u lokalnoj ansteziji. Oporavak traje oko 10 dana. Nakon izvedene procedure problem se ne može pojaviti na tom prstu.

Uklanjanje strija, tetovaža, ožiljaka i hemangioma

Vršimo vrlo uspešno primenom radio talasa, rekonstruktivnih i plastičnih metoda, uz upotrebu ekspandera. Reč je o vrlo efikasnim metodama koje su sve česšće tražene zbog uklanjanja tetovaža, ali i saniranja ožiljaka koji ostaju na koži kao posledica povreda.

Intervencije se vrše u lokalnoj anesteziji, a pacijent istog dana odlazi kući. U slučaju hirurškog pristupa, konci se skidaju nakon 10 dana.

Dr Marina Nikolić

U ordinaciji plastične hirurgije poliklinike Sveti gral radimo:

 • Primarna obrada opekotina
  Sekundarna obrada opekotina
  Hiruško rešavanje tumora kože svih delova tela (benigne i maligne prirode)
  Hiruško rešavanje malignih tumora kože sa primarnom plastikom
 • Rešavanje benignih promena kože radioterapijom ili laserom
 • Rešavanje benignih promena kože na peteljci ligaturom
 • Uklanjanje stranog tela iz mekih tkiva (površno ili duboko)
 • Hiruško rešavanje uraslog nokta
 • Estetske korekcije: uha, očnog kapka, lica, dojke, trbušnog zida, ožiljaka, tetovaža

Poliklinika “Sveti gral” Smederevo
Železnička 24, Smederevo

026.46.27.475
066.120.123

poliklinika@svetigral.rs
www.svetigral.rs

Copyright Sveti gral 1997-2024.