GINEKOLOGIJA

Ginekologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom i lečenjem bolesti ženskog reproduktivnog sistema.

Naziv “Ginekologija” potiče od grčkih reči “gine”‘-žena i “logos”-nauka, u bukvalnom prevodu nauka o ženama.

Trudnoća

Moderna ginekologija je usko povezana sa akušerstvom, te proučava i prati promene u ženskom telu, u vezi sa trudnoćom.

Preventiva

Svaka žena, uzrasta od devetnaeste godine kada se doseže puna polna zrelost do 65 godine, treba barem jednom godišnje obaviti ginekološki pregled.om i porođajem, od momenta začeća do kraja postpartalnog perioda.

Papanikolau test

Jednostavna i bezbolna metoda ispitivanja ćelija u uzetom materijalu, sa prednje i zadnje usne grlića materice. Posle bojenja vrši se mikroskopska analiza morfoloških osobina ćelija u toku koje se mogu otkriti znaci zapaljenja grlića, uzročnici infekcije, dobroćudne i zloćudne ćelije i druge patohistološke promene.

Ultrazvuk u ginekologiji i akušerstvu

Primena ultrazvuka u ginekologiji i akušerstvu je veoma bitna, budući da zahvaljujući njoj, ginekolog određuje veličinu I položaj materice, debljinu endometrijuma, eventualno prisustvo miomatoznih promena, veličinu i položaj jajnika, prisustvo folikula i tumora na jajnicima. Primena ultrazvuka u ginekologiji akušerstvu je nezaobilazna i prilikom praćenja trudnoće. Zahvaljujući ovoj metodi se mogu utvrditi stanje i promene koje se dešavaju u toku trudnoće.

Mi Vam pružamo potpunu diskreciju, prijatnu atmosferu i vrhunske stručnjake u oblasti ginekologije, koji će brinuti o zdravlju Vaše intimne regije.

U našoj ustanovi možete obaviti sledeće preglede: ​

Ginekološki pregled

Ultrazvučni pregled

Kolposkopija i  citologijija (Papanikolau pregled)

Ultrazvučni pregled sa kolor doplerom

Biosija PVU i HP analiza

Biopsija i HP analiza

Skidanje kondiloma radiolaserom

Polypectomia i HP analiza

Uzimanje briseva

Folikulometrija

LOOP escizija sa HP analizom

Aplikacija spirale

Ekstrakcija spirale

Laserska vaporizacija

Histopatološki pregled

Naši lekari
dr ljubomir tasic smederevo

dr Ljubomir Tasić

dr lola dragutinovic

dr Lola Dragutinović

dr Dragana V. Tasić

Preporuke o sprovođenju preventivnih ginekoloških pregleda

Ništa me ne boli, zašto bih išla kod ginekologa? Nemam sada vremena za to. To su najčešći izgovori kojima se odlaže odlazak kod ginekologa, sve do momenta kada se konačno javi bol i to postane neophodno. Nažalost, mogućnosti za delovanje tada su često sužene.
– Redovan kontrolni pregled može da pruži puno dragocenih informacija od značaja za reproduktivno zdravlje, kao i za opšte zdravlje žene i to pravovremeno, čime se značajno povećava verovatnoća da se potencijalni problem predupredi ili čak u potpunosti sanira. Samo 15 minuta godišnje potrebno je za kontrolni ginekološki pregled koji vam daje mogućnost da pratite i očuvate svoje zdravlje. Reč je o grupi pregleda koji nisu bolni, urade se za vrlo kratko vreme, osnovne informacije dobijate odmah, a rezultate briseva za nekoliko dana, kada se vaš izveštaj upotpunjuje.
– Rutinski ginekološki pregled koji podrazumeva pregled pod spekulima, uzimanje Papa brisa i vaginalnog sekreta, bimanuelni ginekološki pregled i ultrazvučni pregled, pružaju nam informacije koje mogu da ukažu na različita patološka stanja u momentu njihovog nastajanja. Na taj način možemo da delujemo preventivno.

– Prvi preventivni ginekološki pregled trebalo bi uraditi nakon stupanja u seksualne odnose. Ginekologa je posle toga dovoljno posetiti jednom godišnje. Samo u slučajevima kada postoji od ranije poznata patologija: problemi sa ginekološkim organima poput ciste na jajniku, ranice na grliću, miom, polip endometrijuma,  endometrioza, preglede treba planirati češće, u zavisnosti od patološkog stanja koje je prethodilo pregledu, a prema preporuci vašeg lekara. Kada je reč o periodu, preporuka je da to bude nekoliko dana nakon što vam prođe menstruacija. Pre pregleda 24 časa ne biste trebali da imate seksualni odnos, a prilikom tuširanja koristite blage sapune i izbegavajte kreme i druga sredstva za negu u blizini intimne regije, jer njihova upotreba može da utiče na rezultate testova.

Kada postanu mame, ženama se život značajno promeni i zbog dinamike koju ta nova uloga donese, dosta dugo ne odlaze kod ginekologa. Veoma je važno ipak da se neposredno nakon porođaja uradi kontrolni pregled, te da se nakon njega nastavi sa rutinskim kontrolnim pregledima, opet u zavisnosti od stanja, a u vezi sa čim će vas najbolje posavetovati lekar.
U našoj sredini takođe gotovo da je uobičajena praksa da, kada se završi generativni period, period rađanja, usled brojnih obaveza u vezi sa porodicom i poslom, žene zrele dobi ne izdvoje dovoljno vremena da se posvete sebi i svom ginekološkom zdravlju.
– Upravo je to period kada najveći broj patoloških stanja i malignih bolesti pokaže svoju najveću učestalost, te je neophodno izdvojiti 15 minuta jednom godišnje kako bi se obavio rutinski ginekološki pregled. Bolne menstruacije takođe mogu ukazati na brojna patološka stanja u vezi sa reproduktivnim organima i da budu povod za kontrolni ginekološki pregled

Sve što treba da znate o pregledu

– Pregled je potpuno bezbolan.
– Lista lekova koje koristite.
– Sve lekove koje koristiti ili ste koristili u prošlosti u dužem
   vremenkom periodu?
– Porodinčna anamneza.
– Da li je neko od Vaših rođaka bolova ili boluje od nekih
   ganetski prenesivih bolesti?
– Istorija Vaših oboljenja.
– Da li bolujete od nekih hroničnih bolesti?
– Da li ste imali ranije operacije ili ozbiljnije povrede?

Poliklinika “Sveti gral” Smederevo
Železnička 24, Smederevo

026.46.27.475
066.120.123

poliklinika@svetigral.rs
www.svetigral.rs

Copyright Sveti gral 1997-2024.