OTORINOLARINGOLOGIJA

Otorinolaringologija je grana medicine koja se bavi bolestima uvа, grla i nosa. Ti organi su međusobno funkcionalno povezani. Važnu vezu čini jedinstvena respiratorna sluznica, која sе prostire kroz nosne hodnike, paranazalne duplje, nosni deo ždrela, grkljan, dušnik i dušnice.

Bolesti uva

Najčešće bolesti uva su nagluvost, gluvoća, zujanje u ušima, vrtoglavica, glavobolja, zapaljenje spoljašnjeg i srednjeg uva.

Bolesti nosa

Najčešće bolesti nosa su zapaljenja nosa, sinusa, tumori nosa, alergijska stanja.

Bolesti grla

Najčešće bolesti grla su zapaljenja, promuklost, povrede grla, strana tela, tumori.

vrtoglavica poliklinika sveti gral smederevo
Vrtoglavica

Stanje u kome se osoba oseća kao da se sve oko nje vrti ili ima osećaj sopstvenog kretanja ili poniranja u prostoru. Pacijenti pojavu vrtoglavice često karakterišu zanošenjem prilikom kretanja i potrebom da hodaju na širokoj osnovi da bi održali ravnotežu.

Vrtoglavica je veoma često propraćena mučninom, potom povraćanjem, preznojavanjem i nestabilnim hodom uz problem održavanja ravnoteže, posebno u situaciji okretanja glave. Vrtoglavica je najčešći simptom u stanjima gde je poremećeno održavanje ravnoteže.

Dijagnostika

AUDIOMETRIJA  je neinvazivna dijagnostička procedura kojom se ispituje sluh i utvrđuje postojanje oštećenja sluha, kao i mesto i stepen eventualnog ošetećenja.

TIMPANOMETRIJA predstavlja metodu kojom se otkrivaju oboljenja srednjeg uva koja mogu dovesti do gubitka sluha, naročito kod dece. Srednje uvo se nalazi iza bubne opne. Bubna opna je tanko tkivo koje razdvaja srednje i spoljašnje uvo. Timpanometrijom se procenjuje kretanje bubne opne koje nastaje nakon promene pritiska u uvu. Može postojati potreba da se kod dece ovaj pregled radi više puta svakih nekoliko nedelja. Na taj način se stiče uvid o stanju srednjeg uva u više situacija tokom dužeg vremenskog perioda. Kompletno ispitivanje traje oko 5 minuta.

Timpanometrijom se može proveriti i akustički refleks. Izostanak ovog refleksa može da ukaže na neka oboljenja poput otoskleroze, kod akustičkog tumora, kod pareze / paralize facijalnog nerva (nerva lica).

 

Osim ovih testova na našem timpanometru mogu se uraditi i test funkcije eustahijeve tube (ETF) kao i test zamorljivosti slušnog živca.

uho grlo nos poliklinika sveti gral smederevo
Intervencije

Paracentaza je zasecanje bubne opne kojim se omogućuje pražnjenje sadržaja iz srednjeg uha. Radi se retko, obično kod težih upala srednjeg uha koje ne prolaze nakon antibiotske terapije, kao i kod dugotrajnog seroznog otitisa. Najčešće se kombinuje sa antibiotskom terapijom.

Incizija peritonzilarnog abscesa – Incizija se vrši radi evakuacije gnoja oko krajnika. Praženjenjem gnojnog sadržaja dolazi do momentalnog olakšanja tegoba. Dreniranje je potrebno ponoviti u narednih 2 do 3 dana uz lokalnu toaletu usne.

Incizija abcesa lica ili vrata sa negom do zarastanja

Recekcija kratke veze jezika (frenulum linguae) – Ova intervencija je brza i efikasna, a nije bolna i traumatična za dete.

Ušivanje rane na licu ili vratu.

Previjanje rane na licu ili vratu, skidanje konaca.

Biopsija promena u ORL regiji sa PH pregledom.

Od 2012. godine savremeno opremljena specijalistička ORL ordinacija Poliklinike ” SVETI GRAL I″ uspešno pruža medicinske usluge iz oblasti otorinolaringologije deci i odraslima.

dr Dragana Tasić

Sve što treba da znate o pregledu

Pregled je potpuno bezbolan. U slučaju da je potrebno ispitivanje centra za ravnotežu ili pregled grkljan poželjno je ne unositi hranu tri do četiri sata pred pregled.

Lista lekova koje koristite

Sve lekove koje koristiti ili ste koristili u prošlosti u dužem vremenkom periodu?

Porodinčna anamneza.

Da li je neko od Vaših rođaka bolova ili boluje od nekih ganetski prenesivih bolesti? 

Istorija Vaših oboljenja.

Da li bolujete od nekih hroničnih bolesti? Da li ste imali ranije operacije ili ozbiljnije povrede?

Poliklinika “Sveti gral” Smederevo
Železnička 24, Smederevo

026.46.27.475
066.120.123

poliklinika@svetigral.rs
www.svetigral.rs

Copyright Sveti gral 1997-2024.