ORTOPEDIJA

Ortopedija je grana medicine koja proučava, sprečava i leči bolesti, deformitete i povrede sistema za kretanje (kosti, zglobovi, ligamenti i mišići). Prevashodno je hirurška struka zbog operativnog pristupa u terapiji mnogih stanja, međutim, stalnim i nezaustavljivim medicinskim razvojem, sve više napreduje u pravcu mini invazivne i biološke hirurške struke.

Pacijenti se obraćaju ortopedima u slučaju povreda kostiju i mekih tkiva koštano-zglobnog sistema: uganuća, istegnuća ligamenata, iščašenja zglobova, preloma kostiju, deformiteta kičme i stopala kod dece i odraslih, sportskih povreda, pri čemu su najčešće povrede i oboljenja: prelomi ručnog zgloba, skočnog zgloba i ključne kosti, iščašenje ramena, stres frakture, uganuća skočnog zgloba, teniski lakat, pucanje meniskusa, itd.

Dijagnostika bolesti i povreda sistema za kretanje sastoji se od anamneze, kliničkog pregleda, laboratorijske i radiološke pretrage, kao i drugih specijalnih ispitivanja. Klinički pregled obavlja se tačno utvrđenim redosledom koje obuhvata upoznavanje sa bolesnikovim stanjem (,,status praesens“), pregled čitavog koštano – zglobnog sistema i najzad pregled bolesne ili povređene regije (,,status localis“).

Kao dodatni vid dijagnostičkih postupaka u Poliklinici Sveti Gral primenjuje se ultrazvučna dijagnostika sistema za kretanje. Ultrazvuk je metoda koja se primenjuje u početnoj evaluaciji bolesti i povreda sistema za kretanje, a pogodan je za sva uzrasna doba (od novorođenčadi, pa sve do starosti). Prednost ultrazvuka nad drugim dijagnostičkim metoda ogleda se u njegovoj neinvazivnosti, jednostavnosti upotrebe, bezbednosti (nema jonizujućeg zračenja) uz mogućnost ponavljanja pregleda i praćenja bolesnika.

Usluge:

- Pregled ortopeda
- Tumačenje drugih dijagnostičkih metoda
- Radiografije, kompjuterizovana tomografija
- Skener, nuklearna magnetna rezonanca
- Ultrazvuk sistema za kretanje
- Gipsana imobilizacija sa ili bez repozicije uz mogučnost postavljanja ortoza ;
- Skidanje gipsa mašinom i kontrola
- Intraartikularna injekcija (nije pod kontrolom ultrazvuka)
- Manje intervencije (obrada i ušivanje rana, skidanje konaca, previjanja, punkcije, hirurško lečenje uraslih noktiju, incizije, itd.)

Dr Marina Nikolić smederevo

dr Marko Vučković

Poliklinika “Sveti gral” Smederevo
Železnička 24, Smederevo

026.46.27.475
066.120.123

poliklinika@svetigral.rs
www.svetigral.rs

Copyright Sveti gral 1997-2024.