DEČIJA HIRURGIJA

Dečija hirurgija predstavlja granu medicine u kojoj se stiču veštine koje omogućavaju lečenje hirurških oboljenja u dečijem uzrastu, od prevremeno rođenih beba pa sve do perioda adolescencije.

dečija hirurgija smederevo

Između dečije hirurgije i hirurgije odraslih postoje brojne različitosti zasnovane na anatomskim i fiziološkim razlikama izmedu organizma deteta i odrasle osobe. Osobenost dečije hirurgije jesu urođene anomalije koje često zahtevaju operativno lečenje po samom rođenju (neonatalna hirurgija).

Deca nisu samo mali ljudi. Ne mogu uvek da kažu šta ih muči. Ne mogu uvek da odgovore na medicinska pitanja i nisu uvek u stanju da budu strpljivi i saradljivi tokom lekarskog pregleda.

Ako vaš pedijatar predloži da vaše dete poseti dečijeg hirurga, možete biti sigurni da vaš hirurg ima opsežnu i potpunu obuku i stručnost u radu sa decom sa hirurškim poremećajima.

Najčešća hirurška oboljenja u dečjem uzrastu su granulom pupka, preponske i pupčane kile, bolovi u trbuhu, problemi sa defekacijom, opstipacija, nespušteni ili migratorni testisi, oboljenja prepucijuma – balanitisi, adhezije, itd.

Ingvinalna ili preponska kila

Prreponska kila se javlja kao otok u pedelu prepona, između stomaka i butine, kao posledica ne zatvaranja preponskog kanala što omogućava prolazak intraabdominalnih organa iz stomaka u preponu (najčešće crevna vijuga, kod devojčica jajnik,…). Kod dečaka se često može videti i kao otok mošnica, skrotuma. Kila se može pojaviti u bilo kom uzrastu, ali se najčešće ispoljava u periodu novorođenčeta. Međutim, kila možda neće biti primetna nekoliko nedelja ili meseci nakon rođenja.

 

Kada vaše dete ima preponsku kilu, obično možete videti izbočenje u preponama i/ili skrotumu. Izbočina se obično spontano povlači, i obično je mekana i bezbolna. Može postati veća nakon što se vaše dete napreže ili plače. Može nestati ili se smanjiti tokom noći dok vaše dete spava ili je opušteno. (Naprezanje i plač ne izazivaju kile, uprkos nekim mitovima.)

 

NIKADA ne ignorišite znake bola ili uznemirenosti ili bilo kakvo izbočenje kod novorođenčeta ili deteta jer to mogu biti znaci hitnog hirurškog stanja. Ako se izbočina zaglavi čak i kada se vaše dete opusti, to može značiti da su organi iz unutrašnjosti stomaka zarobljeni unutar kile. Ovo se zove “uklještena kila” i zahteva hitnu medicinsku pomoć. Pozovite svog doktora što je pre moguće za stručno mišljenje ili idite u hitnu pomoć. Vaše dete će verovatno imati bol (ili čak povraćati). Izbočina takođe može postati mnogo čvršća ili čak crvena kada se to dogodi.

Za rešavanja problema preponske kile potrebna je operacija.

Vreme operacije preponske kile zavisi od težine simptoma. “Uklještenu kilu” treba odmah zbrinuti.

Hidrocela ili “vodena” kila

Preponska kila se često meša sa sličnim, ali benignijim stanjem, komunikantnom hidrocelom. Koja je razlika?

Hidrocela je vreća ispunjena tečnošću u preponama ili skrotumu. Hidrocela može izgledati kao kila i takođe imati otok u preponama i skrotumu, a tečnost se može kretati napred i nazad iz skrotuma u ​​stomak, što dovodi do promene veličine skrotuma („komunikantna hidrocela“). Oticanje hidrocele može izazvati nelagodnost, ali obično ne izaziva tegobe.

Hidrocela ne zahteva operaciju odmah. Većina se može pratiti i do četvrte ili pete godine života zbog mogućnosti spontane rezolucije, nakon toga, malo je verovatno da će se same rešiti i u tom slučaju indikovano je operativno lečenje.

Fiziološka fimoza, adhezije prepucijuma

Većina novorođenčadi ima fiziološki neretraktabilan prepucijum (nije ga moguće prevući preko glansa) koji se spontano povlači do 4 ili 5 godine života. Međutim, određen broj dece razvija simptome, kao što je baloniranje prepucijuma sa curenjem urina nakon mokrenja. Oslobađanje prepucijalnih adhezija uspešno ublažava ove simptome, čime se izbegava obrezivanje, cirkumcizija, koje bi bilo nepotrebno jer se ovo prirodno odvajanje prepucijuma može postići do 5. godine starosti kod većine dece. Sama intervencija, adhezioloza prepucijuma, se izvodi u uslovima lokalne anestezije, ambulantno, što omogućava da ubrzo nakon intervencije dete bude otpušteno kući.

Umbilikalna ili pupčana kila

Pupčana kila se obično manifestuje kao izbočenje u predelu pupka kod novorođenčeta, koje postaje veće kada beba plače ili na bilo koji drugi način povećava pritisak u stomaku (defekacija, grčevi,…). Kod dece, pupčane kile nastaju usled nepotpunog zatvaranja fascije pupčanog prstena, omogućavajući intraabdominalnom sadržaju do prolazi kroz navedeni prsten što se klinički vidi kao otok u predelu pupka. Nakon odvajanja pupčane vrpce, fascijalni prsten se obično prirodno zatvara usled rasta rektusnih mišića i fuzije fascijalnih slojeva. Međutim, ako je ovaj proces otežan ili odložen, može doći do razvoja pupčane kile.

Lečenje pupčane kile kod novorođenčadi ne zahteva hitno operativno lečenje jer su komplikacije retke, a značajna većina (>90%) ovih kila se spontano zatvara u roku od 2 godine Ekspektativan stav u lečenju asimptomatskih pupčanih kila do starosti od 4 do 5 godina smatra se bezbednim i standardnim pristupom u lečenju ove vrste kila.

dečija hirurgija

dr Momčilo Tešić

Poliklinika “Sveti gral” Smederevo
Železnička 24, Smederevo

026.46.27.475
066.120.123

poliklinika@svetigral.rs
www.svetigral.rs

Copyright Sveti gral 1997-2024.