Ultrazvučna dijagnostika

Zbog Svoje neinvazivnosti i pouzdanosti u dijagnostikovanju velikog broja oboljenja, utrasonografija se danas smatra i idealnom metodom za skrining (preventivna) preglede, te je poželjno da ovaj pregled bude sastavni deo jednogodišnjih sistematskih pregleda.

U poliklinici „Sveti gral“ možete obaviti sledeće preglede:

Ultrasonografiju abdomena i male karlice
Ultrazvučni pregled stomaka (ultrasonografija abdomena) se koristi za dijagnostiku oboljenja jetre, žučne kese, pankreasa, nadbubrega i trbušne aorte. Ovim pregledom se može utvrditi veličina i izgled pomenutih organa, postojanje cističnih i tumorskih formacija, postojanje kamenaca, … Ovaj pregled nije metod izbora za dijagnostiku oboljenja želuca i creva. Pregled je neinvazivan, bezbolan i komforan, pa se bez ikakve štete po pacijenta, po potrebi može ponavljati i više puta. Za izvođenje ovog pregleda je potrebno da pacijent bude našte, bez hrane, bar 8 sata, a kod neredovnog pražnjenja creva je potrebna i primena laksativa (sredstva za čiščenje creva). Na pregled treba doći sa punom mokraćnom bešikom (popiti do 1l vode jedan sat pre pregleda).
Ultrasonografiju bubrega, bešike i prostate
UZ bubrega radi se u sklopu pregleda celog gornjeg abdomena, te se istovremeno sa bubrezima pregleđuju i jetra, slezina, žučna kesa i pankreas. Ovim pregledom utvrđuje se veličina, oblik i položaj ovih organa u telu, a takođe, mogu se primetiti i različite patološke promene na ovim organima, ili prisustvo kamenaca. Da bismo uradili ultrazvučni pregled bubrega i celog gornjeg abdomena, neophodna je priprema, te se savetuje da ne jedete najmanje 4h pre pregleda. Vodu možete da pijete.UZ mokraćne bešike – ultrazvukom se mogu videti vrećasta proširenja zida bešike (divertikulumi), zadebljanje zida, kamenje u bešici i tumori bešika. UZ prostate – ultrazvukom (transabdominalno, preko kože trbuha) može da se utvrdi veličina prostate i izmeri zapremina. Transrektalno (kroz debelo crevo, mnogo preciznije), može da se utvrdi struktura prostate i mogu da se uoče tumori u prostati.
Ultrazvuk testisa
Pregled koji je neophodan u mnogim situacijama, počev od pojave steriliteta, ali i u slučaju nekih zapaljenskih ili tumorskih procesa na testisima.
Ultrasonografiju vrata (štitaste žlezde, pljuvačnih žlezda, limfnih čvorova)
Ultrazvučni pregled štitaste žlezde daje nam uvid u njenu veličinu, strukturu tkiva kao i eventualno postojanje nodusa i cističnih formacija. Tokom ovog pregleda može se utvrditi i eventualno uvećanje paratiroidnih i pljuvačnih žlezda. Takođe, u istom aktu se ispituje i opisuje stanje mekih tkiva vrata. Pregled je neinvazivan, bez zračenja i ne zahteva nikakvu pripremu bolesnika.
Ultrasonografiju dojki
Metoda pregleda koja se preporučuje kod mlađih pacijenata, žena do 40 godina, zbog povećane senzitivnosti, kada je u pitanju žlezdana struktura. U toku ovog pregleda pacijent nije izložen zračenju, metoda nije bolna, pa svakako, preporučuje se i kao preventivni pregled, koji je najbolje uraditi izmedju 5-tog i 12-tog dana menstrualnog ciklusa. Kako zene, tako i muškarci, mogu odraditi ovaj pregled, radi praćenja neke promene, ukoliko je potrebno.
Ultrasonografiju limfnih čvorova pazuha i prepona
Limfni čvorovi mogu biti povećani zbog upale ili tumora. Ultrazvuk već vizualno može sigurno razlikovati “dobroćudni” od ”zločudnog“ limfnog čvora.
Ultrasonografiju mekih tkiva
Neinvazivna, bezbolna metoda pomoću koje možemo prikazati strukture podkožnog masnog tkiva, mišića, tetiva, mišićnih burzi limfnih žlezda, krvnih sudova. Upotrebom zvučnih talasa visokih frekvencija na jednostavan i brz način prikazuju se patološke promene u njima. Utrazvučni pregled se radi nakon traume, sportskih povreda, otekline (lokalizovane ili difuzne), crvenila kože, neobjašnjenih bolova u određenoj regiji, pojave krvnih podliva, …
Ultrasonografiju kukova kod beba
Bezbolna i jednostavna dijagnostička metoda koja pouzdano otkriva da li se radi o iščašenju i određuje se stepen iščašenja kuka. Ultrazvučni pregled kukova se obavlja tako što se beba položi bočno, prvo na jednu pa na drugu stranu, kako bi joj lekar uradio ultrazvuk. Pregled traje vrlo kratko i za bebu nije ni malo neprijatan.

Naš lekar

dr Ljiljana Manojlović

Zašto je važno raditi ultrazvuk grudi kao i ultrazvuk kukova bebe saznajte klikom na link ispod

Sve sto treba da znate o pregledu!

Pregled je potpuno bezbolan. 

Priprema je neophodna isključivo za eho pregled abdomena i urotrakta


Priprema za eho abdomena (stomaka)
Priprema pacijenta je neophodna za uspešno obavljanje ultrazvučnog pregleda abdomena, tj. stomaka. Ultrazvučni talasi ne prolaze kroz gasove, tako da neophodno da na pregledu imate što manje gasova u crevima. To se postiže uzdržavanjem od hrane koja Vas nadima, hrane bogate nesvarljivim vlaknima, poput pasulja, boranije, kupusa ili graška – 2 dana pre pregleda, kao i na taj dan. Takođe, neophodno je da tokom ovog perioda APSOLUTNO ne konzumirate gazirana pića, uključujuči i kiselu vodu. Naša žučna kesa se prazni kada jedemo, a za njen pregled je neophodno da ona bude puna, i zbog toga Vas molimo da 3-4h pre pregleda ne jedete ništa, a posebno ne masnu hranu.


Priprema za eho urotrakta (male karlice)
Kod pregleda urotrakta, neophodno je da mokraćna bešika bude većim delom ispunjena, tj. da u vreme zakazanog pregleda imate nagon za mokrenjem. Zbog toga, sat vremena pre pregleda popijte oko 1/2 litra tečnosti, i nemojte mokriti dok ne obavite pregled. Pacijenti (a posebno pacijentkinje) često preteruju sa unosom mnogo više tečnosti pa dođu u neprijatnu situaciju da ne mogu da sačekaju pregled, pa Vas molimo da shvatite ozbiljno da je pola litra tečnosti sasvim dovoljno ukoliko ga na vreme popijete, tj. sat vremena pre pregleda.
Za ostale navedene preglede nije potrebna nikakva priprema. 

N

Lista lekova koje koristite

Sve lekove koje koristiti ili ste koristili u prošlosti u dužem vremenkom periodu?

N

Porodinčna anamneza

Da li je neko od Vaših rođaka bolova ili boluje od nekih ganetski prenesivih bolesti? 

N

Istorija Vaših oboljenja

Da li bolujete od nekih hroničnih bolesti? Da li ste imali ranije operacije ili ozbiljnije povrede?

“Mesto gde se osećate da nemate problem. Veoma kvalitetna i dobra usluga i posvećenost lekara pacijentu”

Stefan Janković

Pacijent

Briga o zdravlju je naša misija.

radno vreme poliklinike je svakog radnog dana od 13h do 21h.